23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Jobber du med lasere? Sjekk da att du har avsug/utsug!

Ikke vent, men sjekk på avsug / utsug. I mange tilfeller står du ved en lasermaskin omtrent fem dager i uken, altså fire uker i måneden, som er omtrent 11 måneder i året. Hver dag puster vi inn litervis med luft. Det er på tide å gjennomgå sikkerheten på arbeidsplassen og vi hjelper deg raskt og enkelt med å finne en løsning som passer for akkurat din laserprosess og maskin. ULT har mange spesialister som vi samarbeider med. De kan mange forskjellige lasermaskiner og laserprosesser.

Utløper
22. mai 2025

Ved laserbehandling dannes det støv, røyk, gasser og sterke lukter som består av en rekke farlige partikler. Det er også velkjent at mengden støv, damper og gasser som oppstår under maskineringsprosesser med lasermaskiner er ekstremt høy sammenlignet med mange andre prosesser. Under behandlingen frigjøres det stoffer som er svært farlige for både helse, maskiner og bygninger. Eksplosive og brannfarlige reaksjoner kan forekomme. Partiklene som oppstår er vanligvis svært små og de kan komme langt inn i kroppen, i mange tilfeller gir de problemer med luftveiene, de fører til problemer med hjertet og kardiosystemet. Mange stoffer er dessverre også kreftfremkallende. 

Eksempel 1: Ved laserbehandling av metaller produseres støv som inneholder tungmetaller. Uten ekstraksjon tar kroppen opp støvet ved innånding. Støv gir også problemer i maskinenes elektronikk, som f.eks elektrostatisk utladning.

Eksempel 2: Ved laserbehandling av legerte metaller frigjøres stoffer som nikkel, krom og kobolt. Disse stoffene skal fanges opp med et godkjent avtrekkssystem. Blir du eksponert for for eksempel kobolt i arbeidsmiljøet kan det føre til hjerte- og karsykdommer, kreft, hudeksem og problemer med øvre og nedre luftveier.

Eksempel 3: Organiske materialer gjennomgår pyrolyse, noe som resulterer i dannelse av svært giftige stoffer som dioksin eller hydrogenklorid. Disse må fanges opp for å unngå å inhalere gassen.

Hva bør du tenke på?
I dette spesielle tilfellet ser vi på utsug / avsug for ulike bruksområder hvor man jobber med laserprosesser som lasersveising, laserskjæring, lasergravering, lasersintring av ulike metaller, legeringer og ulike plastblandinger.

Sørg for å installere en utsug / avsug for laserprosessen eller sjekk om det allerede er en avsug / utsug. Følgende parametere må da kontrolleres:

– Hvilket vakuumtrykk trengs?
- Har eksisterende avtrekk riktig vakuumtrykk
- Hvilket filtersett trengs?
– Har eksisterende avsug / utsug riktig filtersett?
- Hvor ofte bør filteret skiftes?
- Når, hvem og hvor ofte bytter du filter på eksisterende avtrekk?

Når det kommer til vakuumtrykk, er dette en beregning som må gjøres basert på prosessen, laserkraften og selve kapslingen – lasermaskinens beskyttelseshette. Hvis vakuumtrykket ikke er tilstrekkelig, klarer ikke ekstraksjonen å fange opp de farlige partiklene og de fortsetter ut i rommet. Dersom lasermaskinen ikke er innebygget, må du sørge for å sjekke hva som gjelder for akkurat den typen lasermaskin. En hovedregel er at en avsug / utsug skal plasseres så nærme selve laserkilden som mulig. Noen ganger er det en flens på huset som du kan koble avtrekkeren til.

Når det gjelder filtersettet for ekstraksjonen, avhenger dette av materialet eller materialene som behandles. Hvor mye du behandler, dvs. 1-skift, 2-skift eller sjeldnere. Det kan være et klebrig materiale, det kan være et materiale som avgir mye støv, det kan være et materiale som avgir glødende partikler. Det finnes filtre og gnistfangere for alle de ulike prosessene og det er viktig å gå nøye gjennom slik at det blir riktig, ellers risikerer man at de farlige partiklene ikke fanges opp, men går rett gjennom avsug / utsug og ut i luft igjen. Det samme gjelder dersom du ikke utfører vedlikehold på et avsug / usug ved å skifte filter og sjekke funksjonalitet. Et fullt og mettet filter fanger ikke opp noen farlige partikler og lukt.

Tenk på helse og kropp, kroppen er vårt hjem, er vores helse ikke bra mår vi ikke bra. 
Ikke vent, men sjekk disse viktige punktene. I mange tilfeller står du ved en lasermaskin omtrent fem dager i uken, altså fire uker i måneden, som er omtrent 11 måneder i året. Hver dag puster vi inn litervis med luft. Det er på tide å gjennomgå sikkerheten på arbeidsplassen og vi hjelper deg raskt og enkelt med å finne en løsning som passer for akkurat din laserprosess og maskin. ULT har mange spesialister som vi samarbeider med. De kan mange forskjellige lasermaskiner og laserprosesser.

Er det vanskelig å koble til en avsug / utsug?
Når det kommer til laserprosessen er det slett ikke vanskelig før kjøp, du har nøye gått gjennom hvordan og hvor den skal kobles til, så når avsug / utsug er levert vil den ansvarlige på din arbeidsplass kunne installere den på en enkel og sikker måte.

Solectro AB selger avsug / utsug / extraktion fra ULT i Tyskland og de produseres og utvikles for mange ulike prosesser innen laserbehandling som lasermerking, laserskjæring, lasersveising, laserbehandlinger m.m.

Eksempler på hva som gjøres i ulike laserprosesser:

- Lasermerking av aluminiumsskilt
- Laserskjæring av detaljer i rustfritt stål
- Lasermerking av rustfrie skilt
- Laserskjæring av papir- eller plastetiketter
- Lasersveising av plastskilt
- Lasermerking av plastrør
- Lasergravering av produkter i ulike metaller og plast
- Laser rengjøring
- Laserteknologi i additiv produksjon

SOLECTRO AB
www.solectro.se

Solectro AB
Tenngatan 6-8
234 35 LOMMA
Lomma kommun
Sverige
Org. nr.: SE5561434035

Kontaktperson

Send til en kollega

0.063