23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Fordeler med støpejern fremfor seigherdet stål

ADI-behandlet støpejern kan i mange tilfeller erstatte seigherdet stål, med lavere totalkostnad for kunden, mener Erik Saviranta, salgsdirektør i Bodycote i Finland. – ADI har potensial til å vokse, og forståelsen og innsikten om fordelene ved prosessen øker.

ADI – ausferritisk støpejern – ble utviklet og patentert i Finland på 1970-tallet under navnet Kymenite. I dag har Bodycote i Tammerfors, en av selskapets tre enheter i Finland, spesialisert seg på nettopp ADI og er en av de ledende aktørene i hele Europa. Grunnen er de tre ovnene for ADI-behandling, hvorav to er svært store.

– Disse ovnene har plass til 2,5 meter lange deler med en diameter på opptil 2 meter og en vekt på opptil 10 tonn. De er først og fremst beregnet på herding og ADI-behandling av store maskindeler, tannhjul og aksler, forteller Erik Saviranta.

 

Top of the line

Ifølge Erik Saviranta er ADI-behandlet støpejern "top of the line blant støpejern", med egenskaper som i første rekke kan sammenlignes med seigherdet stål. Og i den sammenligningen har produkter av ADI-behandlet støpejern mange fordeler.

– Produksjonskostnadene er marginalt høyere enn for stål, men produktene har 2–10 ganger lengre levetid, mindre behov for service, bedre formingsmuligheter, gode egenskaper ved lave temperaturer, 1–5 dB mindre støy ved kraftoverføring og 10–40 prosent lavere vekt, sier Erik Saviranta og fortsetter:

– En viktig egenskap er at ADI er deformasjonsherdende, at delen får sin endelige geometriske form under bruk, samtidig som den ytre overflaten herdes. ADI er mer slitesterkt enn seigherdet stål og flere ganger dypere enn settherdet stål, der hardheten synker under den herdede overflaten.

 

Utfordrer bransjen

Til tross for alle fordelene utgjør ADI-behandlet støpejern bare en mindre del av Bodycotes virksomhet. Erik Saviranta peker på at mange vet relativt lite om ADI – "her kan støperiene være mer aktive" – og at metoden er kunnskapskrevende.

– Den kompetansen har vi, og jeg utfordrer bransjen til å undersøke mulighetene ved ADI bedre. Jeg ser mange egnede bruksområder, for eksempel innen bilindustrien, kraftoverføring og større konstruksjoner som planetgir for store vindkraftverk.

Bodycotes nye varmebehandlingssenter i Tammerfors sto ferdig i 2008 og har et areal på 3500 kvadratmeter. Kundene er i hovedsak finske, men de store ovnene tiltrekker seg også kunder fra Sverige, Tyskland og Tyrkia.

 

FAKTA OM ADI

  • Varmebehandlingen av ADI ligner bainittherding. Etter austenittisering ved 815–925 grader avkjøles godset til en temperatur på 250–400 grader. Den isotermiske omdannelsen skjer vanligvis i saltbad med en holdetid på 2 timer eller mer. Egenskapene kan styres gjennom valg av temperatur for den isoterme omdannelsen. 
  • En lavere omdannelsestemperatur gir en finere struktur med høy holdfasthet og slitestyrke, men lav seighet. Bruddgrensen kan være opptil 1600 MPa, mens bruddforlengelsen er maksimalt rundt 1 prosent. 
  • En høyere omdannelsestemperatur gir en grovere struktur med høy utmattingsstyrke og seighet. En bruddgrense på rundt 900 MPa kan kombineres med en bruddforlengelse på 10–15 prosent.

 

Vil du vite mer om ADI? 
Kontakt oss på sales.sverige@bodycote.com

Bodycote AB
Spadegatan 23
424 23 ANGERED
Göteborgs stad
Sverige
Org. nr.: SE5560778028

Kontaktperson

Send til en kollega

0.047