23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Ny teknologi forenkler fabrikasjon av jetmotorer.

Ved fremstilling av jetmotorturbiner brukes ofte Wire EDM, siden teknologien gir smale kutt for presise og komplekse former. Wire EDM er en tidkrevende produksjonsprosess som påvirker materialets egenskaper. Nå kan dette løses ved å bruke ny og innovativ vannskjæreteknologi.

Fabrikasjon av turbiner for jetmotorer er en tidkrevende prosess som krever ekstrem presisjon. Siden Wire EDM er anerkjent som en ganske langsom maskineringsteknologi, utforsket en internasjonal jetmotorleverandør muligheten for å redusere produksjonstiden for faste turbindeler ved å erstatte wire EDM med andre skjæreteknologier. Utfordringen var å finne en teknologi som kunne møte de tøffe kravene.  

Termisk skjæringsteknologi som laser og fiberlaser ble testet, men det var for mye varmepåvirkning på materialet, så laserskjæring måtte avvises. Neste skritt var å undersøke vannskjæreteknologi som et alternativ. De dråpeformede konturene til jetturbinen krevde femakset maskinering og samtidig et veldig smalt kutt for å håndtere små konturer, skarpe hjørner, små toleranser, med en fin skjæreflate. 

Tradisjonell vannskjæring var vanskelig å bruke, men da den nye FiveX Ultra fra Water Jet Sweden ble oppdaget, var det en mulighet. FiveX Ultra er en komplett 3D-skjæremaskin (0-120° skjæring) designet for å håndtere skjæreoppdrag med høy presisjon. Siden FiveX Ultra kan utstyres med et FAWJ Micro Cutting Tool, klarer den også ekstremt fine kutt ned til 300 min, for presise og komplekse former.   

Etter å ha besøkt Water Jet Sweden Demo Center, i Ronneby Sverige, begynte utviklingen av en ny produksjonsrutine for jetmotorturbiner.

Vannskjæring er en kaldskjæringsprosess, så varmepåvirkede soner unngås, skjæreflaten er satengglatt. Med mikroskjæreverktøyets smale skjærebjelke kunne den skjære tilstrekkelig skarpe hjørner, men det måtte justeres på den lett kjegleformede skjærebjelken, som er karakteristisk for vannskjæring. TVL-funksjonen (konisk vinkelkontroll, variabel hastighet og forsinkelseskompensasjon) ble finjustert for endelig å oppnå en godkjent skjæreprofil.   

At det ikke var mulig å foreta direkte målinger av delene, var en utfordring i arbeidsprosessen. I stedet brukes tolker for å kontrollere konturnøyaktigheten. I små trinn ble prosessen gradvis optimalisert for endelig å få den riktige og presise profilen. 

-          Vi har utviklet en prosess for å optimalisere skjæreparametere for turbinproduksjon, ved hjelp av en unik kombinasjon av vår nye 3D vannskjæremaskin og vårt FAWJ mikroskjæringsverktøy, forteller Tony Ryd, medstifter og CTO hos Water Jet Sweden. 

Det var tidsbesparelser i flere trinn i produksjonsprosessen. Ikke bare klippetiden ble bedre. Oppsettstiden kunne reduseres til et minimum, med armaturer i stedet for tidkrevende ledninger, og et nytt automatisk kalibreringsverktøy reduserte tiden fra lasting til produksjonsstart betydelig.

-          Turbinprodusenter over hele verden som ønsker å spare tid og penger, er velkommen til å kontakte oss. Vi har en unik løsning kombinert med lang erfaring med effektiv vannskjærebearbeiding for industriell bruk, avslutter Tony Ryd.    

Water Jet Sweden AB
Teknikvägen 4
372 38 Ronneby
Ronneby kommun
Sverige

Kontaktperson

CS
Christian Svensson
Regional Sales Manager
+46 457 455 475 christian.svensson@waterjet.se

Send til en kollega

0.047