23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Les hva europeiske sveisere foretrekker

Tradisjonelt brukes argongass ved TIG-sveising av rustfrie austenittiske stål i Norge, mens i resten av Europa velger sveisere en annen gass. Dette er grunnene til at Harmix 2 er foretrukket i Europa.

Når det kommer til Tig-sveising av vanlige austenittiske rustfrie rør skiller Norge seg fra resten av Europa. Her i landet velger de fleste å bruke gassen argon til både sveisepistolen og som gassbeskyttelse inne i røret.

 Utenfor våre landegrenser er det derimot en annen gass som er klart foretrukket blant sveisere. Europeiske sveisere velger heller Sanarc® Harmix 2 som er en blanding av 2% hydrogen med rest argon som gass til sveisepistolen, mens de som gassbeskyttelse inne i røret velger Sanarc® Formier 10 (10% hydrogen i Nitrogen).

 – Vi ser dette spesielt når europeiske entreprenører kommer til Norge for å bygge større anlegg. Da merker vi en økt mengde leveranser av disse produktene, sier Lasse Øverbø, overingeniør i Nippon Gases Norge.

Foretrukket for blankheten
En av fordelene ved å bytte argon med Sanarc® Harmix 2, er blankere rør. Hydrogen i sveisegassen og bakgass vil under sveiseprosessen forbrenne og fjerne eventuelle rester av oksygen i lysbuen og inne i røret. Det gjør at det blir blankere enn hva det ville blitt med argon. Forbrenningen merkes ikke ved annet at det noen ganger kan registreres en liten flamme inne i røret under lysbuen.

Dette er viktig fordi rustfrie stål er kun rustfrie når de er blanke uten forurensning på overflaten. Oksyder som vises som gul- eller blåfarge, spesielt inne i røret, reduserer materialets korrosjonsegenskaper og gir grobunn for bakterievekst på næringsmiddelprodukter.

– Sveiseteknisk vil hydrogen gi økt varmetilførsel i lysbuen, så det brukes noe lavere strømstyrke under sveisingen. Ellers sveiser man på samme måte som med argon, forteller Øverbø.

 Fordelene ved Sanarc® Harmix 2 og Sanarc® Formier10

-        Gir blankere rør og mindre grobunn for bakterievekst

-        Har lavere forbruk av Sanarc® Formier 10 sammenlignet med argon

-        Er mer effektivt med kortere spyletid

 – Sveiserne går ikke tilbake

Noe av årsaken til at vi i Norge bruker mye argon er at denne gassen kan leveres flytende på tank, noe som ikke er mulig med hydrogenblandinger. Med sentralgassanlegg på større verft er derfor argon rimeligere og enklere, men levert på flasker og pakker er prisene tilnærmet like.

Offshore-industrien bruker også mye duplexstål hvor hydrogenblandinger ikke kan anvendes. Gassene kan heller ikke brukes på ferrittiske stål.

Ellers har kombinasjonen av Sanarc® Harmix 2 og Sanarc® Formier 10 flere fordeler når det kommer til praktisk bruk. Forbruket av Sanarc® Formier 10 blir redusert sammenliknet med argon fordi det brukes kortere spyletid før start av sveising. Gassmengden som brukes under sveising er den samme.

– Du trenger ingen instruksjon for å prøve dette. Du må ha en annen regulator til Sanarc® Formier 10 fordi denne har linksgjenger. Ellers er det bare å skaffe produktene og teste, sier Øverbø.

Hvis du sveiser rør med diameter ø60 mm eller mindre kan du også bruke Sanarc® Harmix 2 på både sveisepistolen og inne i røret.

– Sveisere ønsker å produsere blanke sveiser av toppkvalitet og det får de med Sanarc® Harmix 2 og Sanarc® Formier 10. Så den eneste risikoen bedriften  tar, er at sveiserne ikke vil gå tilbake til argon etter å ha prøvd dette, avslutter Øverbø.

Nippon Gases Norge AS
PB 23 Haugenstua
0915 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

GOØ
Geir Ole Ørnes
Salgs- og Markedssjef
+47 99 48 60 38 geirole.ornes@nippongases.com

Send til en kollega

0.031