23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Den unike bedriften ved Glommas bredder

Visste du at noe av det første du ser når du kommer inn på Gardermoen, den store ankomst- og avgangstavlen, og dernest rullbåndet i sikkerhetskontrollen fungerer takket være bedriften som ligger på østsiden av Glomma, litt sør for Kongsvinger by?

De mer enn tusen skjermene og lystavlene som møter deg på Norges største lufthavn har rammer produsert her, og er montert opp av fagfolk fra Norske Backer AS. Varme-elementet i varmtvannsberederen din kanskje også kommer herfra?

RØR I MANGE STØRRELSER

Tom Owe Mikalsen, daglig leder i firmaet som er enerådende i Norge på det de produserer, kan fortelle mer om dette:

- Rørelementer som gir varme, for eksempel i panelovner, varmtvannsberedere, gulvvarmeanlegg og til varmebatterier i friskluftsanlegg, har vært vårt hovedprodukt siden oppstarten i 1969. Elementene produseres i ulike fasonger i forskjellige rette lengder og størrelser, og bøyes til etterpå. Vår absolutt største kunde er Oso Hotwater, som er en av hovedprodusentene av varmtvannsberedere i Norge. Mange av våre kunder kjøper elementene og monterer de selv, mens andre igjen ønsker at vi monterer.

HEMMELIGHETENE BAK DUPPEDITTENE PÅ GARDERMOEN

- Kan du fortelle litt mer om leveransene til hovedflyplassen vår?

- På Gardermoen har vi i utgangspunktet to forskjellige oppdrag. Vi har et mekanisk verksted som blandt annet kan sveise i rustfritt stål. Her har vi laget en del benker og skranker til sikkerhetskontrollen. Og vi har produsert rammer, oppheng og fester til skilt og monitorene fra Avinor. I tillegg har vi montert dem, og vi har folk herfra som vedlikeholder skilt, lystavler og monitorer på regelmessig basis. Skjermer må renses, eller skiftes ut iblant. Vi har produsert mange av rullbåndene i sikkerhetskontrollen. Disse blir vedlikeholdt og reparert av oss, og vi kan produsere nye dersom de er defekte.

SPESIALLEVERANSE TIL GRUVER I SIBIR

- Vi sørger også for oppvarming av gruver. Da snakker vi om enkeltprosjekter og spesialleveranser. Vi produserer forholdsvis store rammer av stål der vi monterer elementene inni rammene og det blåses luft gjennom kanalen forbi varmeelementene, slik at luften som kommer ut på andre siden er «temperert». For en del år tilbake fikk vi et oppdrag i Sibir. Der borte er det jo relativt kaldt, for å si det mildt. Det er ikke uvanlig at utetemperaturen kommer opp i femti minusgrader. Og inne i gruvene skal luften komme ut igjen med kanskje ti plussgrader. I Sibir monterte vi dette i svære gruver. Det er den største installasjonen vi har gjort noensinne, med tolv kanaler à to ganger seks meter. Det var et prosjekt til rundt tredve millioner kroner inkludert styringer. Vi lager fortsatt en del liknende produkter til store industribygg og haller. Dette produseres ut fra samme prinsipp: Uteluften suges inn gjennom anlegget, og kommer ut som varmluft innendørs, med termostatstyring.

SERIØS SAMFUNNSAKTØR MED FOKUS PÅ ETIKK OG BÆREKRAFT

- På nettsiden står det at Norske Backer AS er «din partner innen intelligent oppvarming». Kan du si litt mer om det?

- Både vi her på Kongsvinger og resten av konsernet har fokus på det samfunnsmessige ansvaret vi har. Vi er opptatt av det bærekraftige. Vi jobber med elektriske varmeelementer som er fornybar energi, og i Norge er strøm svært tilgjengelig. Våre produkter er i stål og jern som også er tilnærmet 100% gjenvinnbart. Våre andre bærekraftmål handler om det som er nedfelt i FN og Human rights i forhold til etisk forvarlighet; at de varene vi kjøper inn ikke skal være produsert av barn, at de som jobber hos leverandørene har en lønn de kan leve av, at arbeidstakerne har rett til å organisere seg, kort sagt at de har ordnede arbeidsforhold og et godt arbeidsmiljø som er tuftet på etikk og moral. Dette er veldig viktig for oss. Vi ønsker å framstå som en seriøs aktør med stort fokus på disse målene som bare vil bli viktigere og viktigere i fremtiden.

Norske Backer AS
Jostein Svendheims veg 8/10
2212 Kongsvinger
Kongsvinger
Norge
Org. nr.: NO919799064

Kontaktperson

Stian Gundersen
Salgs- og markedssjef
+47 95887069 sg@norskebacker.no

Send til en kollega

0.063