23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Energismarte bygg? Vi kan ikke vente mer!

Opptil 50,4 prosent energikutt er mulig. Budskapet på Energismarte Bygg konferansen 2023 var tydelig. For å ha en bærekraftig fremtid, trenger byggebransjen forpliktende rammer og forutsigbare insentiver.

Kronikk av Nariman Fakhraee, VP Digital Energy i Schneider Electric Norge.

Behov for forpliktende rammer og tverrfaglig samarbeid.
Budskapet til Energismarte Bygg konferansen var helt tydelig. Vi kan ikke vente mer. Norge trenger tydelige, forpliktende forskrifter og forutsigbare insentiver for å kunne øke energikuttene innen 2030. Det gjelder å unngå et kraftig energiunderskudd. Og det gjelder også å ikke bli akterutseilt i forhold til resten av Europa, hvor fokus på energieffektivisering er mye mer fremtredende enn i Norge.

På konferansen ble det også tildelt pris til Hotell Jæren som vinner av Energismarte Bygg 2022. Gjennom en fullstendig renovering av bygget, oppnådde hotellet imponerende 50,4 % kutt på sitt energiforbruk.

Det er gøy å se at alle nå ser mulighetene i energieffektivisering. Alle er enige om at teknologien finnes. Og alle er enige om at det er tid for å handle! Vi skal spare opptil 20 terawattimer med elektrisk energi i eksisterende bygg og vi har kun 7 år på oss for å nå de målene, så la oss jobbe sammen for å nå målene.

Tverrfaglig samarbeid er nøkkelen for å lykkes. Det er kjempeviktig med fornyede rammer som kontrakter bør skape rundt prosjekterings- og byggeprosessen. Det er uunnværlig for å oppnå resultater.

Eiendomsbesittere er avventende.
Bransjen er avventende. Eiendomsbesittere trenger forutsigbarhet med tanke på insentiver og venter på en avklaring før de satser helhjertet på energieffektivisering. Men strømprisene, som er høye nå og vil forbli det på grunn av en forventet energimangel, gjør det mye mer lønnsomt å satse på ny teknologi, energieffektivisering eller installasjon av solcelleanlegg i byggene.

Foreløpig ikke noe krav på bærekraft i anbud ennå.
Det er en offentlig høring av forslag til skjerpede miljøkrav i offentlige anskaffelser på gang.

8. desember 2022 sendte Nærings- og fiskeridepartementet på høring forslag til endringer i forskrift om offentlige anskaffelser § 7-9, forsyningsforskriften § 7-9 og konsesjonskontraktforskriften § 7-6.

«Forslagene i høringsnotatet følger opp Hurdalsplattformens tiltak om å endre regelverket for offentlige anskaffelser slik at det støtter viktige mål som bærekraft, og at regjeringen vil vekte klima- og miljøhensyn med minimum 30 prosent i offentlige anskaffelser og høyere der det er relevant», lyder høringsbrevet. Høringsfristen er 8. mars.

Hvordan vil dette påvirke fremtidige anbud? Foreløpig er det for det meste pris som vektes mest: 60 prosent, men ofte blir pris vektet enda høyere, fremfor kvalitet og kompetanse.

Schneider Electric følger nøye med på vegne av en hel bransje og bidrar med sin teknologi til å spare energi og ressurser. Vi har nylig redigert en veiledning om digital klargjøring av bygg for å takle energikrisen med topp energieffektivisering.

Flere aktører på Energismarte Bygg viste for øvrig interesse for SpaceLogic Insight-Sensor, en avansert seks-i-ett, takmontert rom- og sonesensor for blant annet persontelling i sanntid, med anonym persontellingsteknologi. Sensorens direkte integrasjon i EcoStruxure Building Operation løsningen muliggjør rask responstid, uten ekstra prosjekterings-, konfigurasjons- eller idriftsettelseskostnader.

Schneider Electric Norge AS
Sandstuveien 68
0607 Oslo
Oslo
Norge

Kontaktperson

Stefania Nilsen
Channel & Segment Marketing Leader
+47 98207384 stefania.nilsen@se.com

Send til en kollega

0.048