23948sdkhjf
Del siden
Sponsored content

Lean Duplex gangbroer til Equinor på Mongstad

Gangbroer til Equinor på Mongstad i Lean Duplex utførelse, et godt bidrag til en grønnere hverdag.

Høsten 2020 fikk Fabtech en forespørsel fra Equinor, de trengte to nye gangbroer som skulle erstatte de eksisterende broene ved Kai 7 på Mongstad anlegget. Broene var i utgangspunktet tenkt i samme utførelse som tidligere med profiler i malt eller metallisert karbonstål. Den ene broen var 37 meter lang, den andre hele 45 meter.

Fabtech er opptatt av å tenke nytt innenfor vårt eksisterende marked, vi bistår kunder med kunnskap om alternative materialvalg og gode løsninger. Godt hjulpet av Sverdrup Steel som garanterte tilgjengelighet og teknisk support, valgte Fabtech å gi et alternativt tilbud på å bygge broene i materialet Lean Duplex, UNS S32304 - YD37.

Fordelen ved å benytte Lean Duplex er først og fremst at dette alternativet gir et tilnærmet vedlikeholdsfritt produkt og Life Cycle Cost besparelser. Men, det gir også et positivt bidrag i «det grønne skiftet»; Lean Duplex består av 85% resirkulert materiale og vil være 100% resirkulerbart i ettertid. Det gir ingen avrenning eller andre former for forurensning i bruk.

Equinor likte forslaget vårt og det endte med bestilling på den hittil største Lean Duplex jobben vi har hatt, en verdifull erfaring å ta med seg videre for alle involverte.

Sluuinspeksjon av Equinor før levering
Pressura utførte struktur beregninger på broene som resulterte i en reduksjon i dimensjoner, tykkelse og vekt i forhold til det opprinnelige karbonstål alternativet. Vi har i tillegg valgt å bruke sklisikre offshore type kompositt rister fra Stangeland Glassfiber Produkter, for å sikre et 100% vedlikeholdsfritt alternativ på alle komponenter.

Fordelene med valg av Lean Duplex er mange:

Lean Duplex

 • Reduserer OPEX
 • Gir vektbesparelser
 • Gir mindre sveis grunnet redusert tykkelse
 • Lean Duplex er produsert av 85% resirkulerte materialer
 • Bedrer HMS, sørger for mindre bruk av kjemikalier, sandblåsing og overflatebehandling
 • Korrosjonsbestandig både innvendig og utvendig
 • Reduserer transportbehov til og fra overflatebehandling
 • Forlenger levetiden sammenlignet med karbonstål 
 • Redusert miljøpåvirkning sammenlignet med maling og korrosjonsbeskyttelse
 • Er 100% resirkulerbart uten ekstra bearbeiding og er mer miljøvennlig grunnet lang levetid, mindre materialforbruk og fravær av overflatebehandling
 • Tester viser meget god brannmotstandsdyktighet

Broene ble bygget i 2021, men for å sikre et godt værvindu ble installasjonen besluttet utsatt til juni 2022. Selv om denne sommeren går inn i historiebøkene som en av de dårligste, så traff vi til de grader når det først skulle skje. Sol fra skyfri himmel og blikk stille på fjorden.

Det var Tronds Marine Service som stod for transporten fra kaien på Ågotnes til Mongstad og selve løfteoperasjonen på de gamle og nye broene. Bildene fra denne dagen taler for seg selv.

Lean Duplex har økende utbredelse og er også benyttet til andre gangbroer, eksempelvis Munchbroen som er en gangbro ved Munchmuseet, og en bro over over Likholefossen. Ellers er Lean Duplex tatt i bruk i forbindelse med fabrikasjon av pipe support, fire & blasting walls, equipment skids, Architectural walls etc. for mange Equnior prosjekter de siste årene. 

Se flere bilder fra byggingen i verkstedet hos Fabtech her.

Alle bilder fra Mongstad er tatt av Aker Solutions, bilder fra Fabtech er tatt av egne ansatte.

Ta gjerne kontakt med Fabtech for mer informasjon.

Fabtech AS
Postboks 3
5346 Ågotnes
Øygarden
Norge
Org. nr.: NO917749167

Kontaktperson

GCS
Gert Chr. Strindberg
+47 90080501 gcs@fabtech.no

Send til en kollega

0.047