23948sdkhjf

Hvorfor bruke kjølevæske og hvordan velge riktig typ

| Medlemsnyhet | Bedrift Lekang Filter AS

Riktig kjølevæske på dieselmotoren er den beste måten å beskytte motorens kjølesystem på. Lekang Filter gir deg litt mer innsikt i hvilken oppgave kjølevæsken har, og hvordan du trygt og enkelt kan velge riktig kjølevæske for dine maskiner.

Hva skjer hvis du slurver med vedlikehold av kjølesystemet eller bruker feil kjølevæske?  

40 % av alle motorproblemer i tunge dieselmotorer er direkte eller indirekte relatert til feil vedlikehold av kjølesystemet. Lekang Filter forteller deg hvordan dette henger sammen.

Kanskje du kjenner igjen noen av disse motorfeilene:  

 • Overoppheting 
 • Korrosjon 
 • Frostskader 
 • Brente ventiler 
 • Defekt vannpumpe 
 • Tæring i sylinderforinger og stempelfjærer 
 • Vann og kjølevæske i motoroljen skader lagermetall  
 • Skader på stempel 


Det er mange som ikke tenker på at dette har med kjølesystemet å gjøre. Med riktig kjølevæske kvalitet blir vedlikeholdet enklere og motorproblemene færre.  

Visste du at...
Dagens kjølevæske er utviklet for å smøre og beskytte vannpumpa. Med riktig kjølevæske og rett vedlikehold skal vannpumpa vare hele motorens levetid.

Hva er kjølevæske og hvilken oppgave har den? 

Dagens dieselmotorer produserer enormt mye varme, mens kjølekapasiteten har blitt mye mindre. Kjølevæsken er derfor viktig for å holde riktig temperatur i motoren. Det skjer ved at kjølevæsken sirkulerer i kjølesystemet og regulerer varmen som produseres under forbrenning med en termostat. Varmen avledes gjennom radiatoren. Optimal driftstemperatur er 80-90 ° C.  

Visste du at...
En 12 liters motor sirkulerer ca 750 000 liter kjølevæske gjennom motoren i løpet av et døgn. Det vil si 500 liter/min. 

Vi ser litt nærmere på hva kjølevæsken egentlig er laget av. Kjølevæske består i hovedsak av vann, glykol og additiver. Disse tre har ulike funksjoner. 

VANN har en kjølende effekt. Kjølevæske konsentrat som skal blandes med vann bør ha tilfredsstillende vannkvalitet. Det finnes teststrips for å måle PH verdi.  

GLYKOL skal beskytte mot frostskader. Glykol senker frysepunktet til - 37° C ved 50/50 blanding. Glykol øker også kokepunktet til 108 ° C. Ved riktig vedlikehold av kjølesystemet kan kokepunktet økes helt opp til 112 ° C. 

ADDITIVER er tilsetningsstoffer som skal smøre motorkomponenter med beskyttende belegg. Fleetguard kjølevæsker inneholder additiver som beskytter mot:  

 • Sylindertæring 
 • Kavitasjon på vannpumpa
 • Mineralbelegg på sylinderforinger
 • Skumming  
 • Korrosjon 
 • Endringer i PH-verdi lager slitasje i vannpumpelager  

Når skal du bruke kjølevæske? 

Kjølevæske beskytter motoren din mot frostskader, men fordi den har flere beskyttende egenskaper for motoren er det viktig å bruke kjølevæske hele året hvis. Dersom en motor kjører uten kjølevæske i sommermånedene vil komponenter i kjølesystemet bli utsatt for tæring, korrosjon, slitasje og overoppheting.  

Hvilken kjølevæske skal du velge?  

Mange tror at fargen bestemmer kvaliteten på kjølevæsken og at du må bruke fargen som var i motoren tidligere. Fargen sier ikke noe om kvaliteten. Den er valgt av de ulike produsentene kun for å skille varemerker fra hverandre.  

Så hvordan velger du riktig kjølevæske? Sjekk at kjølevæsken har riktig produsentgodkjenninger for dine motorer og at den oppfyller internasjonale kvalitetskrav for kjølevæske. Organisasjonen for standardisering med navn ASTM (American Society for Testing of Materials) er vurdert som den viktigste i verden når det kommer til kjølevæsker.  

ASTM D-6210 for anlegg og marine 
ASTM D-4985 for lastebil og buss 
ASTM D-3306 for personbil 

Du skal finne produsentgodkjenninger og ASTM standard på etiketten på selve kjølevæske produktet. Er du i tvil anbefaler Lekang Filter deg å sjekke motorprodusentens krav til kjølevæske. Når du vet hva som kreves for motroren kan leverandøren av kjølevæske hjelpe deg med å velge riktig.   

Vil du gjøre et trygt og enkelt valg anbefaler Lekang Filter Fleetguard kjølevæske som kan brukes på alle motorer, noe som betyr at du kan bruke en og samme kjølevæske for en hel maskinpark eller flere fartøy.  

Kjølevæske med 2EH-syre kan skade gummideler

Flere OAT (Organic Additive Technology) kjølevæsker på markedet inneholder 2EH-syre (2-Etylhexansyre). Denne syren er skadelig for blant annet pakninger av silikon, slanger og andre gummideler. 2EH-syre krymper elastomerer i gummimaterialet slik at det blir stivt og uelastisk. 

Så hvordan sjekker du om kjølevæsken inneholder 2EH-syre? Se på etiketten på selve kjølevæske produktet. Inneholder kjølevæsken 2EH-syre er produsenten pliktig å opplyse om det. 

 Fleetcool OAT kjølevæske inneholder ikke denne syren, men har additiver som beskytter elastomerer.  

Vil du ha hjelp til kjølevæske eller vedlikehold av kjølesystemer?

Lekang Filter har hjulpet mange kunder med kjølevæske. Med en type kjølevæske for alle motorer blir det trygt og enkelt. Kontakt Lekang Filter her hvis du vil vite mer. 


 

Medlemsnyhet

Bedrift
Lekang Filter AS

Gamle Hobølvei 11
1550 Hølen
Norge
Lekang Filter AS

Bilder & videoer

Bruk kjølevæske hele året

Send til en kollega

0.078