23948sdkhjf

Smart factory gir penger i kassa!

| Medlemsnyhet | Bedrift Maskingrossisternes Forening

Teknologibedriften Aarbakke har utviklet selskapet IGNOS, som deler smart factory-teknologien med alle selskap som ønsker å kjøpe seg inn i den.

 

Smart factory-konseptet er utviklet sammen med IT-selskapet Cognite, og har allerede gitt Aarbakke en kraftig økt bunnlinje.

Økte bunnlinja med smart factory
Digitalisering, endring og oppsett av produksjon kan være krevende, så er det verdt det?

– Ja, for oss har det vært det. I fjor tjente vi 50 millioner kroner ekstra, på bunnlinja, bare med dette systemet. Det gir oss enorme besparelser. Vi har brukt over 20 millioner kroner på utvikling, men når vi har tjent over 50 millioner på ett år, så er det ganske bra, sier Aarbakke. Oppkobling av Aarbakkes nye system skal være unnagjort på bare èn dag før man kan starte å samle data.

– Det er da det begynner. Måling, læring og analysering. Man må ha et genuint ønske om å utvikle og effektivisere. Da vil også resultatene komme, sier Aarbakke.

Hva er en smart factory?
Smart factory er et begrep for digitalisert produksjon hvor produksjonen kontinuerlig samler data via maskiner, produksjonssystemer og andre enheter, som til enhver tid er tilkoblet et digitalt system. I Aarbakkes smarte fabrikk har de allerede sett de enorme fordelene en gjennomdigitalisert prosess kan gi.

– Det som er spesielt med dette systemet er at det er koblet på ERP, maskiner, verktøy og alle systemer. Disse er koblet sammen og man kan se data på tvers av alle systemer. Mengden av data blir etter hvert enorm og gir store fordeler, forteller Aarbakke.

Driver man med for eksempel dreiing er det altså mye mer enn bare hastighet man kan måle.

Man kan måle slitasje og hastighet i forhold til tilsvarende maskiner, men også nyheter på markedet. Så her gjelder det å holde seg oppdatert. I så måte er du på rett side og vi i SMART industri messa samler de ledende i alle industribransjer for nettopp nyheter, meningsutveksling og mye mer.

Idè og plattform
Aarbakke er et tradisjonsrikt maskineringsfirma på Jæren på sørvestlandet, som produserer og installerer systemer for olje- og gassindustrien. Etter å ha utviklet og digitalisert en rekke prosesser i egen fabrikk i samarbeid med Cognite, åpner CEO Inge Brigt Aarbakke for å dele den spennende teknologien.

Den skal gjøres tilgjengelig for andre, som også ønsker å effektivisere og kontrollere sine produksjonsprosesser. Om du er en liten eller stor bedrift, eller hva du produserer, er irrelevant. Det spiller ingen rolle om bedriften driver med dreiing, fresing, møbler, lastebil, eller meieri. Systemet skal kunne tilpasses alle, i følge Aarbakke. Det er IT-Selskapet Cognite som har utviklet software og programmer rundt det nye konseptet. I Aarbakkes smart factory har det vært flere involverte i idè- og konseptutvikling, og disse trer nå inn i det nye selskapet med navn IGNOS. Blant annet Aarbakke selv, i en viss stillingsprosent, tidligere produksjonsdirektør Rolf Thu, som har vært sentral i utviklingen og tre andre, samt en ny daglig leder og selger.

Industri 4.0 og Produksjonseffektivitet i industrien
Industri 4.0 er en naturlig, men også nødvendig digitalisering av industrien for å effektivisere, forenkle og øke konkurransekraft. Det er her smart factory-begrepet kommer inn. Digitale verktøy som forteller deg alt du trenger å vite, som snakker sammen og som muliggjør for eksempel sammenligning av både egne verktøy av samme type, eller nye verktøy, som gjør jobben raskere. Aarbakkes teknologi kan for eksempel sende varsler dersom en av maskinene kjører saktere enn det som er ideelt. Systemet vil også gi bedre og riktigere informasjon til maskinoperatørene, så tid brukt på maskinene kan økes. Å effektivisere tidsbruk er bare en av de store fordelene med dette.

Les mer om industri 4.0

Smart factory-produksjon med LIVE sending
Plattformen, som består av ti ulike apper som kan brukes på tvers av systemer man har fra før og er derfor lett å tilpasse for ulike bransjer. For mange er det bare enkelte funksjoner som er interessante, for eksempel vil de som bruker CNC maskiner ha størst behov for appene som omhandler optimalisering og verktøyslitasje. Da er det kun de appene bedriften trenger.

Aarbakke kommer gjerne med et eksempel når det kommer til sveising, der kan man sitte og se alt som skjer LIVE. Måling av gass, rotasjon, tykkelse og alt annet som kan måles. Man kan se prosessen LIVE eller se opptak senere. Alt blir tatt opp og lagret.

Et annet aspekt er dokumentasjon
– Tidligere var det tidvis besøk på fabrikken for dokumentasjon. Men med dette systemet gjøres dokumentasjonen kontinuerlig, og dataene kan ses fra hvor man ønsker. I vår smart fabrikk trykktester de døgnet rundt, og med systemet kan man følge testkravene, sier Aarbakke.

Industrimesse for smart industri
I mai 2022 er det SMART industri messe og IGNOS kommer for å vise LIVE hvordan den digitaliserte fabrikken fungerer. Aarbakke selv er opptatt av messa som samlingspunkt og læringsarena.

Les flere saker om «Veien til messa»

– Når man ser på SMART industri, som dere jobber med, så er det for å samle Norge, for å gjøre norsk industri bedre. Det er enormt viktig å lære av hverandre for å bli bedre og for å være konkurransedyktig. Jeg tror vi må være gode i omstilling og hele veien tenke nytt og være endringsvillige, sier han.

Takk for praten, Inge Brigt!

 

 

 

Medlemsnyhet

Bedrift
Maskingrossisternes Forening

Henrik Ibsens gate 90
0255 Oslo
Norge
Maskingrossisternes Forening

Send til en kollega

0.063