23948sdkhjf

Vinindustriens bruk av metall i emballasjer og utstyr

| Medlemsnyhet | Bedrift Nordiske Innholdsmarkedsføring

Hvis du spør ti nordmenn om hvilket materiale de forbinder med vinindustrien, da er det høy sannsynlighet for at du får «glass», «tre», «kork» eller kanskje fra noen «papp» som svar.

Det er ikke rart, med tanke på at vin i lang tid har blitt lagret på eiketønner, tappet og lagret videre på flasker i glass med naturkork, for å så til slutt nytes i glass. Pappvin er selvfølgelig et nyere tilskudd, men likevel noe mange nordmenn har et forhold til.

Klassisk bruk av metall i produksjon og distribusjon av vin
De klassiske franske vintønnene har i lang tid hatt bånd laget av metall, og det finnes selvfølgelig også mye vintilbehør som er laget av metall. Det er ikke mange korkeskruer som er laget av andre materialer, og mange vinstativ er også laget av metall – eller en kombinasjon av tre og metall.

Masseprodusert vin lagres sjelden på eiketønner med bånd i metall, men oppbevaringsløsningene som erstatter tønnene er tilnærmet alltid basert på utstrakt bruk av forskjellige metaller.

Emballasje – fra glassflasker til vin på boks?
I Norge har Vinmonopolet, som navnet tilsier, monopol på salg av vin til forbrukere. Det er delte meninger om denne ordningen, men den gjør det uten tvil mulig å danne seg et relativt komplett bilde av klimaavtrykket til produksjon og distribusjon av vin til norske kunder. Faktorer som taxfree, vinkjøp i utlandet og vin solgt på restaurant er selvfølgelig ikke inkludert, men salget fra Vinmonopolet står for en stor andel av norsk vinkonsum.

Selve emballasjen står for hele 43 % av klimaavtrykket i beregninger utført av Vinmonopolet. Det betyr at emballasjen uten tvil er den viktigste faktoren å fokusere på når det gjelder å redusere klimaavtrykket til vin solgt til norske forbrukere.

  • Standard glassflasker har det uten tvil største klimaavtrykket. Glass kan selvfølgelig resirkuleres i det uendelige, men flaskene veier mye. Dessuten er benyttes det mye energi i forbindelse med både produksjon og resirkulering av glass.
  • Emballasje i aluminium har et omtrent halvparten så stort klimaavtrykk som standard glassflasker. En boks i aluminium er lett og kan dessuten gjenvinnes.
  • Forskjellige løsninger i papp, plast eller en kombinasjon av disse har et enda lavere klimaavtrykk. Den til tider utskjelte pappvinen kommer svært godt ut.

Vinmonopolet har høyt fokus på såkalt «miljøsmart emballasje», og har stilt krav til leverandørene. Det betyr også at vi i fremtiden vil se alt flere viner som distribueres i bokser i aluminium, et spennende komplement til flasker og papp.

Medlemsnyhet

Bedrift
Nordiske Innholdsmarkedsføring

Send til en kollega

0.063