23948sdkhjf

Slik kan GPS-teknologi benyttes i byggebransjen

| Medlemsnyhet | Bedrift Digital PR

Geotagging og geofencing er nye teknologier som for alvor kan hjelpe byggebransjen i kampen mot blant annet innbrudd og tyveri av materiell.

Av Stefan Lindau, salgssjef for Panasonic TOUGHBOOK i Norden.

Når vi tenker på GPS tenker vi først og fremst på smarttelefonene våre, og på hvordan Google og Apple Maps hjelper oss med å finne vei til steder vi ikke har vært før. Men for mange industrier – inkludert byggebransjen – kan GPS brukes til så mye mer.

GPS-systemet har sine røtter tilbake i Sputnik-æraen, da forskere oppdaget at det var mulig å overvåke Sputnik-satellitten ved hjelp av endringer i radiosignalet – også kjent som Doppler-effekten. Etter å ha gjort egne forsøk med å bruke satellitter til å spore atomubåter, valgte det amerikanske forsvaret å opprette sine første dedikerte navigasjonssatellitter i 1978. 24 satellitter senere ble det moderne GPS-systemet født i 1993.

I dag er det vanskelig å forestille seg å ikke ha GPS for hånden, og det har hatt en radikal effekt på måten vi jobber. En av industriene som særlig kan ha nytte av GPS er byggebransjen, og det gjelder spesielt på to områder: Sikkerhet og presisjon.

Sikkerhet frem for alt
Under Corona har byggeplasser i Storbritannia opplevd en drastisk økning i antall innbrudd på opp mot 50 prosent, og derfor har GPS-teknologi vært brukt til å beskytte særlig mobile enheter. Den britiske byggebransjeforeningen bekrefter at de har opplevd en voldsom økning av innbrudd i varebiler, der kriminelle stjeler både verktøy og datamaskiner.

Geofencing representerer en mulig løsning på dette problemet: Det er en lokasjonsbasert programvareløsning som benytter WiFi, GPS eller dataforbindelse til å aktivere en programmert funksjon når en enhet forlater et forhåndsdefinert område – også kalt et geofence. Bruken av GPS på de hardføre enhetene som ofte brukes i byggebransjen, betyr at enhetene kan spores uansett hvor de er, og data kan slettes automatisk for å beskytte sensitiv informasjon – både automatisk og via den tilhørende styringsprogramvaren. Det er en glimrende løsning når bedriftene står i en uheldig situasjon.

Geotagging sikrer presisjon
Det andre området er geotagging. Geotaggede bilder kan være en gave i alt fra den tidlige planleggingsfasen, til prosesskontroll og dokumentasjon av det ferdige arbeidet.

Geotagging går ut på å legge til GPS-koordinater som identifiserbare metadata til både bilder og video, slik at det blir lettere å dokumentere kontraktsfestede avtaler. Videre kan geotaggede bilder være nyttige i forbindelse med utbedring av infrastruktur fra veinettet til kloakk – to områder der det kan være utfordrende å være presis – eller andre områder som i ettertid skal dekkes asfalt, betong eller jord.

Videre kan det være veldig nyttig å ha en samling av informasjon som ikke bare er bildemateriale, men også relevant metadata, som kan overføres til kunden når byggeprosessen er overstått. Panasonics robuste PC-er, nettbrett og håndholdte enheter kan leveres med GPS, noe som gjør det mulig å geotagge bilder som tas med enhetens kamera. Trengs det mer presis geotagging, tilbyr Panasonic en integrert, profesjonell U-Blox GSP-enhet, som er støttet i Windows.

Medlemsnyhet

Bedrift
Digital PR

Vejlsøvej 51
8600 Silkeborg
Danmark
Digital PR

Send til en kollega

0.125