23948sdkhjf

Prisene på stål stiger kraftig inn i 2021

| Medlemsnyhet | Bedrift Stene Stål Produkter AS

De siste månedene har vi sett en prisoppgang på stål det er lenge siden vi har sett maken til. Det er mange årsaker til dette.

Først og fremst har stål- og valseverkene, på grunn av lav ordreinngang da Europa stengte ned i mars 2020, redusert eller stengt ned sin kapasitet betydelig for å tilpasse seg lavere etterspørsel. Pandemien har også medført at flere konsumenter og lagerholdere har redusert sine lagre til et minimum.

Samtidig har Asia, og spesielt det kinesiske markedet, hatt økende vekst gjennom året, og aktiviteten er på et høyt nivå. Kina har i 2020 økt sin import av stål med over 60%, og er for første gang på elleve år netto importør av stål. Dette har bidratt til ytterligere press på de europeiske verkene. En handelskrig mellom Kina og Australia har dessuten presset prisen på jernmalm til rekordhøyder, noe som igjen fører til økt etterspørsel og økte priser på skrapjern. På toppen av dette har fraktprisen på containere fra Asia blitt tredoblet, noe som i sum gjør import fra Østen lite konkurransedyktig på en del produkter. Samtidig ble importkvotene på stål inn i Europa redusert. Da aktiviteten begynte å ta seg opp igjen i høst, særlig blant bilindustrien og hvitevareprodusenter, kom veksten raskere og i større omfang enn forventet.

For stålverk tar det både lang tid og er en meget kostbar prosess å starte opp igjen nedstengt produksjonskapasitet. Den økte aktiviteten har samtidig medført et betydelig prispress på råvarer. Skrapprisene i Europa og Norge har økt med henholdsvis 45% og 60% siste to månedene. Malmprisene har steget jevnt de siste månedene med et prishopp på 40% siden mars 2020. Når råvareprisene øker, vil stålprodusentene videreføre denne kostnaden til sine kunder. Varslede prisøkninger er dog varierende fra stålverk til stålverk og type stål, fra 14% til 35%. Framover ser situasjonen ut til å stabilisere seg på et høyt nivå, og muligens falle noe tilbake om 3-6 måneder, avhengig av råvarepris, etterspørsel og kapasitet. Flere opplever nå at verkene ikke er i markedet da de prioriterer produksjonen til utvalgte kunder. Dette kan medføre at vi som grossist ikke er leveringsdyktige på enkelte dimensjoner. Generelt er det lange ledetider og flere verk melder nå at de har fulle ordrebøker både i 2. og 3. kvartal. Det positive i dagens situasjon er at kronen
 holder seg på et sterkt nivå mot euro som det handles mye i.

Ingen er tjent med situasjonen slik den er nå og vi håper situasjonen kommer tilbake til et mer normalt nivå så snart som mulig, men markedet må nok forvente et vesentlig høyere prisnivå i hele 2021 enn de senere år.

Stene Stål Produkter

Medlemsnyhet

Bedrift
Stene Stål Produkter AS

SELJEVEIEN 8
1661 ROLVSØY
Norge
Stene Stål Produkter AS

Send til en kollega

0.078