23948sdkhjf

Virker nødlyssystemet i bygget ditt?

| Medlemsnyhet | Bedrift Noha Norway AS

Visste du at det skal gjennomføres visuell kontroll av nødlys hver måned? At nød- og ledelys virker, er avgjørende når personer skal komme raskt ut ved en eventuell brann eller ulykke.

Slike lys må derfor i likhet med branntromler og slokkere kontrolleres regelmessig for å sikre at alt fungerer. Hvem gjør dette i ditt bygg – og vet du at alt fungerer? Her er en enkel innføring i regelverk og rutiner du skal ha kontroll på.

EIER HAR ANSVAR AT NØDLYSANLEGGET FUNGERER
Alle byggverk skal være utformet for rask og sikker rømning og redning. Det er eier av bygget sitt ansvar å følge opp krav som stilles til nødlys. Eier har i tillegg ansvar for å melde fra ved mangler på nødlysanlegget, slik at feil blir rettet opp.

HVOR FINNER DU REGLER OM NØDLYS?
Nødlyssystem er regulert i følgende forskrifter og standarder:

Byggteknisk forskrift (TEK 10/17)
NEK EN 50172 - overordnet systemstandard, vedlikehold og dokumentasjon
NS1838 - standarden som beskriver krav og normer
Internkontrollen for brannsikring skal som minimum oppfylle kravene i standarden.

HVEM GJELDER REGLENE OM NØDLYS FOR?
I utgangspunktet gjelder reglene for alle virksomheter som er omfattet av internkontrollforskriften. Videre er det slik at det stilles forskjellige krav ut fra hvilken risikoklasse bygget har.

Vet du ikke hvilken risikoklasse ditt bygg er plassert i, anbefaler jeg en titt på blogginnlegget 7 ting eiendomsforvaltere må vite om brannsikkerhet.

I følge TEK 10/17, skal byggverk med lange flukt- og rømningsveier hvor det er retningsendringer eller mange personer som skal benytte dem, ha god belysning. I tillegg skal de være merket slik at rømning kan skje på en rask og effektiv måte.

Les videre her.

Medlemsnyhet

Bedrift
Noha Norway AS

Orstadvegen 124
4353 Klepp Stasjon
Norge
Noha Norway AS

Send til en kollega

0.25