23948sdkhjf

BRANNSLOKKERE: Hva bør brukes hvor?

| Medlemsnyhet | Bedrift Noha Norway AS

Har du tenkt over hva slags brannslokkingsapparat som finnes i bygget din virksomhet holder til i?

Det er ikke sikkert de er tilpasset formålet. Forskjellige branner krever forskjellig slokkeutstyr og rett utstyr på rett sted kan være avgjørende hvis en brann skulle oppstå. I denne artikkelen kan du lese om hva slags slokkeapparat ditt bygg eller virksomhet bør ha.

La meg først minne om dette generelle kravet i TEK17:

Antall brannslanger og håndslokkeapparater må være plassert slik at alle rom i hele byggverket er dekket. Brukerne i bygget skal lett kunne finne fram til slokkeutstyret og ha mulighet til å slokke branntilløp i startfasen før det utvikler seg til en større brann.

Plasseringen av utstyret må vurderes i hvert enkelt tilfelle ut fra virksomhet og behovet for rask slokkeinnsats for å ivareta liv, helse og materielle verdier. I det følgende tar vi for oss hovedforskjellen på brannslokkeapparat når det gjelder funksjon, slokkemiddel og kapasitet.

Les også: Er bygget mitt forskriftsmessig sikret?

TRE TYPER BRANNSLOKKINGSAPPARATER
I hovedsak kan brannslokkingsapparat deles i tre typer, avhengig av slokkemiddelet som brukes; skum, pulver og CO². Det er først og fremst risikoklasse og hva som skal slokkes ved en brann som bestemmer valg av middel, men det bør også ses i sammenheng med kasteavstanden - det vil si avstanden mellom branntilløpet og der du står og slokker.

PULVERAPPARAT
Pulver er det mest effektive slokkemiddelet og egner seg til forskjellige typer branner som oppstår i tre, væske, gass og elektrisk utstyr. Eksempelvis vil et apparat på 6 kilo – som er det vanligste - ha en kastelengde på seks meter. Pulveret blir imidlertid svært fort brukt opp. Var du klar over at et apparat blir tomt allerede etter 15 til 17 sekunder? Det er nyttig kunnskap å ha hvis en skulle havne i en situasjon hvor en må forsøke å slokke en brann.

SKUMSLOKKEAPPARAT
Skum egner seg til å slokke branner i brennbar væske, som bensin, maling og olje, samt tre og tekstiler. Skum har litt lenger brukstid enn pulver men har også kortere kastelengde. Her må du stå mellom tre og en halv til fem meter unna når du slokker.

CO² SLOKKERE
CO² er spesielt effektivt mot brann i elektrisk og elektronisk utstyr, eller der det er brannfarlige væsker og gasser. Slokking med CO² krever at du står veldig nær, omtrent en meter fra brannen.

Les mer

Medlemsnyhet

Bedrift
Noha Norway AS

Orstadvegen 124
4353 Klepp Stasjon
Norge
Noha Norway AS

Send til en kollega

0.172