23948sdkhjf

Omlastestasjon sparer kommune for rundt en million kroner per år

| Medlemsnyhet | Bedrift Varig Teknikk & Miljø A/S

Færre kjørte kilometer, mindre CO2-utslipp og utallige sparte arbeidstimer er noen av fordelene med omlastestasjonen fra Varig Teknik & Miljø som Gribskov kommune i Danmark etablerte for to år siden.

På gjenbruksstasjonen Højelt i Bøgebjergvei i stasjonsbyen Græsted i Gibskov kommune på Nord-Skjelland står en 29 tonn tung komprimator.

Den tunge maskinen kalles på fagspråket for en «omlastestasjon» og har den fordelen at den både håndterer rest- og bioavfall sammen uten at det må sorteres hver for seg.

Omlastestasjonen er hovedårsaken til at Gribskov kommune hvert år sparer rundt en million kroner på avfallshåndteringen.

Det sier Henrik Coff Andersen som arbeider som driftsassistent i Gribskov kommune og som i over 12 år har håndtert kommunens avfall.

 «Den største gevinsten ligger i transporten av avfallet», forteller han.

 Når avfallsbilene er fulle etter å ha tømt landets avfallsbeholdere, setter de normalt kursen mot nærmeste forbrenningsanlegg. Det kan blir mange lange kjøreturer, for det er ikke mange forbrenningsanlegg i Danmark. I tillegg har avfallsbilene liten kapasitet.

 Omlastestasjonen komprimerer avfallet fire til seks ganger

I Gribskov kommune legger søppelmennene derimot veien forbi omlastestasjonen på Højelt gjenbruksstasjon i Bøgebjergvej. Her komprimeres alt avfallet, noe som gir kommunen en meget stor besparelse, forklarer Henrik Coff Andersen.

 «Med omlastestasjonen kan vi transportere like mye avfall med en lastebil som vi normalt ville hatt i seks søppelbiler. Det er jo en enorm besparelse i antall arbeidstimer og CO-utslipp når avfallet skal transporteres langt. Jeg vil anta at det minst sparer kommunen for rundt en millioner kroner i året med tanke på arbeidstimer og diesel. I tillegg kommer besparelser i forhold til CO2-utslipp», forklarer Henrik Coff Andersen.

Omlastestasjon gjør avfallshåndteringen enklere

I tillegg til de klimamessige fordelene og kommunens budsjettbesparelse, er Henrik Coff Andersen glad for at omlastestasjonen i Græsted er automatisert og brukervennlig:

 «Når søppelbilen kommer inn med avfall, kan man styre hele prosessen fra et kontrolltårn. I motsetning til den gamle omlastestasjonen som vi hadde for over 10 år siden, skifter denne containere selv. Det gjøre det mye enklere, og de ansatte er faktisk aldri i direkte berøring med avfallet. I tillegg er den også veldig driftssikker».

Han nøler derfor ikke med å anbefale omlastestasjonene fra Varig Teknik & Miljø til andre kommuner:

 «Det er en stor investering. Omlastestasjonen vår er spesialutviklet, slik at den passer nøyaktig til våre bygninger. Men dersom en kommune har mer enn rundt 50 km til nærmeste forbrenningsanlegg, vil jeg tro at det vil lønne seg på sikt – både økonomisk og miljømessig», sier han.


Skriv kommentar

Medlemsnyhet

Bedrift
Varig Teknikk & Miljø A/S

Solheimveien 50 A
1473 Lørenskog
Norge
Varig Teknikk & Miljø A/S

Bilder & videoer

Færre kjørte kilometer, mindre CO2-utslipp og utallige sparte arbeidstimer er noen av fordelene med omlastestasjonen fra Varig Teknik & Miljø. På gjenbruksstasjonen Højelt i Bøgebjergvei i stasjonsbyen Græsted i Gibskov kommune på Nord-Skjelland står en 29 tonn tung komprimator.

Send til en kollega

0.062