23948sdkhjf

Astrup: - Koronaeffekten ligger foran oss, vi må ta mer risiko nå

- Lange leveringstider grunnet større etterspørsel kan føre til at vi må bestille mer varer pr. gang. Det gjør at vi som leverandør må ta større risiko, sier adm. dir. Thomas Engen hos Astrup til Metalsupply.

Astrup AS er en av Norges største metall- og plastgrossister, og som mange andre i bransjen merker også Astrup de store prisøkningene på stål og metaller. Men adm. dir. Thomas Engen mener koronaeffekten ligger foran oss – og ikke bak oss.

Kan smelle

- Hvis vi ikke de ulike leddene klarer å få dette videre i verdikjeden så vil det smelle, sier han, og peker på at bransjen skalv i buksene da Norge stengte ned i mars i 2020. Men industrien tok seg raskt inn igjen, og det ble ikke så ille som man fryktet i mars i fjor. De økte materialprisene vil slå kraftig ut for en del underlevandører som er nødt til å få justert sine priser, sier han videre.

- Mange bedrifter har gjort det svært bra gjennom pandemien, og vi er svært godt fornøyde med resultatene tatt pandemien i betraktning, sier Engen. Resultatet i fjor endte på20 millioner kroner, og det var ifølge Engen ikke langt unna budsjett.

Thomas Engen Astrup

MANGE UTFORDRINGER: Økte priser, større etterspørsel, transport- og fraktutfordringer og mangel på kontainere: Adm. dir. Thomas Engen registrerer at det nok av utfordringer for bransjen for tiden. - Men Astrup kommer seg gjennom dette, sier han.

Han sier de økte prisene på råvarer gir lengre leveringstider, noe som igjen fører til større etterspørsel. Dette kan igjen føre til at en leverandør som Astrup må bestille mer varer pr. gang,noe verkene også presser på.

Kontainer-mangel og transport-utfordringer

- Dette gjør at vi som leverandør må ta større risiko, fordi vi kan risikere å bli sittende igjen med varer vi ikke får solgt og kjørt ut videre til våre norske kunder, sier Engen. Men for ham er det ikke bare råvareprisene som er en utfordring. Den globale mangelen på kontainere, spesielt i Asia er også utfordrende, og gir stor uforutsigbarhet. Det samme er transporten av materialer fra Europa til Norge. Engen er spent på hva mangelen på chip’er til tungtransporten og bilindustren kan føre til på sikt.

- I tillegg gir økt etterspørsel også mer press i fraktmarkedet, som igjen påvirker kapasiteten hos transportørene. Oppå dette kommer strengere grensepasseringer grunnet covid-19, legger han til.

Kommer i skvis

- Vi som leverandør kan komme i en skvis fordi vi må bestille mer for hver gang for å være på den sikre siden å ha nok produkter. Vi kan som leverandør heller ikke gå tom for materialer, men det betyr uansett vår funksjon som leverandør som grossist, distributør og lagerholder kommer tydeligere fram, sier han.

- Har kundene deres forståelse for Astrups situasjon?

- Ja, de har det, fordi vi er helt åpne med våre priser og prisene på råvarene. Vi sender ut våre månedlige markedsrapporter der vi skriver generelt om økonomi og industri både i et nasjonalt og internasjonalt perspektiv. Her skriver vi også hva dette har å si for vår prisutvikling på de ulike varene vi har og kanskje hva vi tror framover, svarer Engen.

KLART SEG GODT: Astrup har klart seg godt gjennom koronaen, og vært gjennom opp- og nedgangstider tidligere. FOTO: ASTRUP

Også den administrative direktøren i Astrup merker seg at det foregår en del hamstring i bransjen. Han mener dette kan være uheldig fordi andre kunder da ikke får materialene de etterspør.

Koronaen

Som mange andre bedrifter har Astrup måtte ta ekstra forholdsregler som følge av koronapandemien, og disse har vært en medvirkende årsak til at det ikke har vært utbrudd ved bedriften.

- Vi er en solid bedrift som har klart oss godt gjennom koronaen. Suksessfaktoren vår er kunnskapen som våre medarbeidere sitter på

Astrup leverer til flere ulike segment: Skipsverft og bygg, offshore og havbruk. Totalt har selskapet rundt 90 ansatte i Norge, hvorav 70 av dem jobber ved hovedkontoret på Rommen i Oslo.

Plast står for om lag 12 til 15 prosent av omsetningen, og den har vært stabil lenge – også under pandemien.

KLIKK for alle artikler i Råvarer og energipriser.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094