23948sdkhjf

Vindturbiner i vinden

En ny rapport viser at veksten i bestillingen av vindturbiner økte kraftig i andre kvartal i år. Og bransjen tror på fortsatt vekst.

Det er E24 som skriver at vindturbiner er i vinden for tiden, ikke så rart egentlig med tanke på den miljøvennlige vinden som raser over flere land og verdensdeler for tiden. Vindkraft er i vinden. Det er ifølge E24 analyseselskapet Wood Mackenzie som melder at vindturbin-ordrene steg med hele 111 fra i fjor til andre kvartal i år.

Vindkraft er svært konkurransedyktig mot andre typer energikilder, melder analysebyrået videre, og opplyser at det ble bestilt vindturbiner med en kapasitet på 31.000 megawatt i andre kvartal i år. Dette er en økning på 13.000 megawatt fra fjerde kvartal i fjor, som var et rekordkvartal.

Særlig er det etterspørselen i Kina og USA som har dratt opp ordretallene. Bakgrunnen for dette er at disse to landene har hatt subsidier for utbyggerne, en frist som går ut i 2020.

Framtida for vindkraftutbyggerne ser positiv ut. Ifølge Global Wind Energy Council (GWEC) vil det bli installert en kapasitet på 330.000 megawatt de neste fem årene, så den globale vindkraftbransjen ser positivt på framtiden. Tallet på 330.000 megawatt tilsvarer ifølge E24, 100.000 vindturbiner, hvis man ser for seg at en gjennomsnittlig kapasitet på tre megawatt.

En annen trend for økt etterspørsel etter vindturbiner vil være havvind. GWEC tror at andelen havvind vil øke fra ni prosent i 2018 til 18 prosent i 2023 av totalt installert kapasitet.

– Selv om utsiktene er nedjustert for India og Tyskland grunnet krevende markedsforhold, inkludert utførelsen av auksjoner av kapasitet, vil veksten i andre markeder mer enn veie opp for dette, sier Karin Ohlenforst, GWECs direktør for markedsanalyse, fortsatt ifølge E24.

Tyskland er et potensielt stort marked for vindkraft, men her sliter man med utbyggerne, og det er innkalt til krisemøte med disse fra regjeringshold.

Danske Vestas er den vindturbin-utbyggeren som fikk flest ordre i andre kvartal, og samme kvartal er også det beste vindmølle-produsenten noen gang har hatt.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094