23948sdkhjf

Fiskeriets nye «leketøy»

Den nye simulatoren fra Kongsberg-gruppen er spesialdesignet for fiskerinæringen.

En nyutviklet simulator fra Kongsberg Digital muliggjør trening for økt sikkerhet og bærekraft i fiskerinæringen. Den første simulator-kunden er Lofoten maritime fagskole.

Kongsberg Digital har inngått kontrakt med skolen om utvikling og leveranse av K-SimFishery, et nytt simulatorkonsept spesielt tilpasset utdanning for fiskerinæringen, skriver Kongsberg-gruppen i en pressemelding.

Tørrskodd trening

Den nyutviklede simulatoren vil gi elever og mannskap mulighet til å trene på navigasjon og manøvrering av fiskefartøy samt bruk av avansert utstyr for fiskeleting og -fangst.

Simulatoren blir basert på simuleringsteknologi fra Kongsberg Digital samt fiskeutstyr som ekkolodd, sonarer og trålovervåkningssystemer fra Kongsberg Maritime.

Økende etterspørsel

Etterspørselen etter en fartøysspesifikk simulator for trening på ulike operasjoner ombord i et fiskefartøy, har økt de siste årene.

Bakgrunnen for dette er blant annet økt satsing på bærekraft i fiskerinæringen, innføringen av nye STCW-krav for trening innen fiskeri (STCW-F) samt bruk av mer avansert fiskeleting- og fangstutstyr som krever operasjonell trening.

Virkelighetstro

K-Sim Fishery vil bli utformet som broen på et fiskefartøy med alt essensielt bro- og navigasjonsutstyr for fiskefangst, inkludert vinsj for håndtering av fiskeredskaper som not, trål og liner. Simulatorens avanserte fysikkmotor gjør at både fartøyet, omgivelser og utstyr er som i virkeligheten.

Elevene vil kunne utføre øvelser der de lærer å benytte fartøyets utstyr, velge beste rute og posisjon, manøvrere med presisjon for å kontrollere fiskeredskapene, optimalisere arbeidstid og drivstofforbruk, samt å sikre at kvantitet og kvalitet på fangsten er størst mulig.

Bedre fiske

– Simulatortrening bidrar til å utdanne og øke sikkerheten for næringsfiskere, som ofte opererer under ekstreme og kanskje også risikofylte forhold. Samtidig bidrar det til å møte FNs bærekraftmål nummer 14, som ble utarbeidet for å bevare havet og marine ressurser og sikre at det blir brukt på en bærekraftig måte, sier Tone-Merete Hansen, Senior Vice President Maritime Simulation i Kongsberg Digital.

– Trening med simulatorens søke- og fangstutstyr vil også hjelpe fiskere til å oppnå bedre fangstresultater, sier Finn Axel Hartvigsen, avdelingsleder maritim avdeling ved Lofoten maritime fagskole.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109