23948sdkhjf

Åpner hybrid-lab for alle

NTNU i Ålesund, Fagskolen, videregående skole og bedrifter skal dele på NTNUs nye lab for hybridmotorer.
- Vi er én av veldig få skoler som har noe sånt, forklarer professor Vilmar Æsøy ved NTNU til nettstedet nett.no.

Han var vert da deltakerne på GCE Blue Maritimes fagseminar om hybrid motorteknologi, batterier og energiøkonomisering fikk omvisning i det nye laboratoriet for hybridmotorer - som ligger i den nye fløyen av NMK-byggene ved NTNU i Ålesund.

Her skal studenter fra NTNU, Fagskolen og videregående skole lære seg å drive og vedlikeholde hybridanlegg ombord i skip.

Kan hente inn fornybar energi
Fra starten er laboratoriet utstyrt med styringspanel, elektrotavle, batteri og et dieselaggregat. Etterhvert kan det også settes inn andre kraftleverandører, fra brenselsceller som drives av hydrogen, til aggregater basert på naturgass. Og rett fra utsiden kan det hentes inn helt fornybar energi, fra vindmøller eller solcellepaneler, fremhever Æsøy overfor nett.no.

Han sier den store politiske interessen for miljøvennlige og energisparende løsninger har skapt stor etterspørsel etter teknologien som det skal arbeides med i det nye laboratoriet.

- Interessen er enorm, mener Æsøy.

Undervisning og forskning
Hybridlaboratoriet skal brukes mest til undervisning, men det vil også bli brukt til forskning der også bedrifter kan ta det i bruk, forklarer Æsøy.

Seminaret samlet over 60 deltakere, blant annet fra flere av de større maritime bedriftene på Nord-Vestlandet.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109