23948sdkhjf

Råvarekommentar: Euro styrker seg og metallprisene flater ut?

Astrups månedlige markedsrapport gir en oversikt over råvare-situasjonen.
Euroen har styrket seg mot dollar og norske kroner i mai, gjennomsnittet for Euro ble 9,41 NOK - 20 øre opp fra april. SEB tror Euroen vil svekke seg mot 9 kroner til nyttår, men for Norges del avhenger dette mye av oljeprisen. Mindre politisk usikkerhet i Europa og god fart i økonomien styrker den europeiske valutaen. Europeisk PMI steg ytterligere i mai og endte på 57. Også den norsk Innkjøpssjefsindeksen hadde et bra nivå med 54,3 i april, marginalt ned 0,4 fra april.

Frank Jullum i Danske Bank tror industriproduksjonen i andre kvartal kan bli enda bedre enn første, da veksten var på det sterkeste siden 2013. SSB har en prognose om 3 % nedgang i oljeinvesteringene i 2018 fra tidligere, men anslår at dette kan bli bedre om aktuelle oljefelt som Johan Castberg vedtas utbygget. Knut Sunde i Norsk Industri tviler på tallene da det nå er rimelig sannsynlig at flere investeringer er i «pipelinen». Industrimetallene på LME ligger på omtrent samme nivå i dollar som inngangen til mai, unntaket er nikkel som har falt under 9000 dollar. Også krom som er en betydelig innsatsfaktor i rustbestandige stål har vist fallende tendens

Det er en blandet utvikling i leveringstidene på de ulike materialene. På aluminium har både valse og pressverkene fått lengre ledetider. Markedet er strammet til - Hydro booker nå plater i september. Det samme ser vi på enkelte pressverk, men de fleste er i august. På skipsplater er det noe bedre, de fleste verk kan levere i slutten av juli fra verk. På rustbestandige plater og coil har det blitt noe kortere ledetider fra Outokumpu og Acerinox, ferien tatt i betraktning. Prisutviklingen på nikkel og krom har gjort grossistene avventende, legeringstillegget gikk jo også noe ned nå i juni.

På stangmaterialer er det lange leveringstider på nyproduksjon, men vi tror dette vil avta noe etter som de samme mekanismene vil slå inn her. Sterk etterspørsel fra blant annet bilindustrien har gjort at verk som Valbruna er fullbooket i 2017 på mindre dimensjoner. På grovere materialer til maritim industri og offshore er det bedring i etterspørselen, men likevel vesentlig bedre tilgang. Prisen på kobber sank i mai men holder seg på et høyt nivå, gjennomsnittsprisen endte på 51,30 kr/kg. Skrotprisen på stål gikk noe ned til 2160.- kr/tonn for 520M, leveringstidene fra Ovako Imatra er nå september. Det er fortsatt prispress oppover på plast halvfabrikat, særlig på akryl - leveringstidene har doblet seg til 9-10 uker.

Astrups markedsrapporter kan leses her: HER .

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094