23948sdkhjf

Båtservice Mandal får ikke selge redningsfartøyer til Iran

UD frykter fortsatt at de hurtiggående fartøy kan brukes til militære formål.
Før store deler av det internasjonale samfunnet strammet kraftig inn på sanksjonene mot Iran i 2012, inngikk Båtservice Mandal en avtale om levering av et større antall redningsfartøyer til en iransk kunde.

Båtservice rakk bare å levere 14 fartøy innen sanksjonene ble innført, og siden har det vært bråstopp for Mandalsverftet, selv om sanksjonene i snart et år har vært delvis opphevet, skriver Fædrelandsvennen.

Båtservice Mandal har kontrakt på levering av ytterligere 19 båter til en samlet verdi på 250 millioner kroner, og ifølge Båtservice-direktør Bjørn W. Fjellhaugen hadde det vært fullt opp å gjøre på verftet – og mange flere ansatte, hvis bedriften hadde fått tilbake tillatelsen til å eksportere redningsfartøyene til landet i Midtøsten.

– Det verste er at vi ikke får en skikkelig forklaring på at sanksjonene ikke er opphevet når det gjelder disse båtene. Vi blir møtt med at de kan brukes militært, men det stemmer jo dårlig når for eksempel USA nå leverer fly og flydeler til Iran, sier Fjellhaugen til avisen.

Ifølge kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet, Frode Overland Andersen, vil UD ikke la Mandals-verftet gjenoppta leveransen av redningsfartøyer til Iran fordi det foreligger en uakseptabel risiko for at båtene kan brukes militært.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.08