23948sdkhjf

Starter informasjonskampanje om nye lovkrav til kabler

Nytt regelverk stiller helt nye krav til kabler i bygg og anlegg. Scankab Cables har i mange år etterlevd de nye standardene.
Det krever sitt å få spredd kjennskap om European Construction Products Regulation (CPR). Det nye regelverket er en EU-forordning som trådte i kraft 1. juli 2016. Den har satt nye standarder for materialer som benyttes i bygg og anlegg. Dette gjelder ikke kun for EU-land, men omfatter også bygg i Norge, opplyser Scankab Cables i en melding.

Målet med regelverket er å regulere grensene for brannsikkerhet, og de nye standardene gjelder alle materialer, alt fra vinduer til stål og kabler. Hos Scankab Cables, som er produsent og leverandører av kabler, har man satt i gang en større informasjonskampanje innen kabelområdet.

- Hvis man er installatør, rådgiver eller mellomledd, så kreves det at man kjenner de nye standardene for kabler. Vi kan samtidig konstatere at mange i bransjen ikke er klar over at CPR er trådt i kraft, og at det nå er en overgangsperiode frem til 1. juli 2017 hvor standardene skal være fullt implementert, sier Søren Porse, Business Development Manager, Scankab Cables hovedkontor i Danmark.

Kunnskap til bransjen

De nye standarder for byggematerialer er laget for å skape en harmonisering på tvers av EU. På kabelområdet er det snakk om en regulering av grensene for brannsikkerhet og farlige stoffer i kraft- og installasjonskabler som benyttes i bygg og anlegg, men standardene omfatter ikke brannkabler.

- Scankab Cables har i mange år etterlevd og produsert kabler etter de nye standardene hos sin spanske samarbeidspartner Top Cable. Derfor er vi også klare til å hjelpe bransjen, skriver selskapet.

- Vi ser det som vår oppgave å hjelpe både installatører og rådgivere med å gjøre de nye standardene lettforståelige, slik at de kan være trygge på at de velger kabelløsninger som lever opp til fremtidens lovkrav. Vi er derfor i gang med å sende ut informasjon til våre samarbeidspartnere, sier Søren Porse, som ser mange fordeler ved den nye byggevareforordningen.

- Standardene gir en større åpenhet for sluttbrukeren som enklere kan sammenligne kabler fra forskjellige produsenter og dermed velge den helt riktige kabelen til en gitt oppgave. I bygningsarbeidet er sikkerhet den viktigste faktoren, og ved å skape åpenhet, slik at installatøren kan velge de sikreste kablene, kan byggevareforordningen være med på å hindre arbeidsulykker og dødsfall.

Krav til produsentene
Reglene stiller store krav til kabelprodusentene som må sørge for tester utført av tredjepart, og det må være dokumentasjon i form av CE-merking trykket på alle kabler, CE-etiketter påført alle tromler, ringer osv. Dessuten skal hvert kabel være utstyrt med en Declaration of Performance kalt DoP (yteevnedeklarasjon) som lister opp hvilket produkt det er snakk om, bruksområde, kabelens klassifisering og kontrollsystem.

Fakta om den nye standarden for kabler:
Den 1. juli 2017 trer de nye standardene i CPR i kraft, og overgangsperioden begynte 1. juli 2016. Den tidligere standarden IEC 60332-3 og alle underkategorier erstattes av EN 50575, som inneholder 7 underinndelinger: Aca, B1ca, B2ca, Cca, Dca, Eca, Fca. De fire klassifiseringene B2, C, D og E gjelder direkte for elektriske kabler, mens B2 og C har størst motstandsdyktighet mot brann, og D og E gir et mer grunnleggende sikkerhetsnivå.


Scankab Cables AS er et datterselskap av danske Scankab Cables A/S som utvikler, produserer og distribuerer kabler til bygg og anlegg, energi, marine, offshore og industri. Scankab Cables A/S har i tillegg til datterselskapet i Norge, også en avdeling i Sverige, produksjon ved Top Cable i Spania og leverer kabler til det globale markedet. Varesortimentet teller 3500 lagerførte kabeltyper.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095