23948sdkhjf

Statoil-rør til 120 millioner begynte å lekke

Oppdaget at noe var galt først etter flere uker
Statoil satte verdens første våtgasskompressorer i drift på Gullfaks-feltet i oktober 2015, med stor tro på at denne teknologien kan få stor betydning også på andre felt i fremtiden, melder sysla.no.

2. november blir det oppdaget en feil, og Petroleumstilsynet blir varslet fem dager senere. Statoil melder 11. november at det har skjedd en lekkasje i barrierevæsken som smører kompressorsystemet. Væsken inneholder giftige kjemikalier.

- Våre systemer indikerte først i begynnelsen av november at noe var galt. Påfølgende undersøkelser og innsamlet data i etterkant viste at lekkasjen hadde startet kort tid etter at kompressorene ble satt i drift, sier pressekontakt Morten Eek i Statoil.

Statoil startet gransking av hendelsen raskt og konklusjonen ble at det ikke var noe galt med selve kompressorteknologien. Derimot ble det oppdaget fire lekkasjepunkter i det 16 kilometer lange kabelsystemet.

En del av kabelen der det ble påvist lekkasje ble tatt opp på land for nærmere undersøkelse. Disse undersøkelsene nærmer seg nå slutten og konklusjonen er klar.

Lekkasjene skyldtes en såkalt AC-korrosjon i rørsystemet. Korrosjonen oppsto som følge av indusert spenning på rør da kompressoren kom i drift.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094