23948sdkhjf

Omfattende omstillinger på norsk sokkel i 2016

- Vi må unngå at hensynet til kortsiktig inntjening går ut over den langsiktige verdiskapingen for samfunnet, sier oljedirektør Bente Nyland i sin oppsummering av sokkelåret 2016
Olje- og gassproduksjonen på norsk sokkel er høy. Omstillingene har vært omfattende, men kostnadsreduksjonene som bransjen har gjennomført legger grunnlaget for lønnsom aktivitet i mange år framover, skriver oljedirektoratet i sin oppsummering av sokkelåret.

Oljeproduksjonen økte for tredje år på rad i 2016, og det ble produsert like mye gass som året før, da det ble satt produksjonsrekord. Det høye nivået er blant annet en følge av god regularitet på feltene, og at ulike effektiviseringstiltak har gitt en betydelig reduksjon i drifts- og letekostnadene.

- Grunnlaget er nå lagt for økt lønnsomhet både i eksisterende og nye prosjekt. Det er en viktig forutsetning for at vi kan opprettholde et høyt aktivitetsnivå i årene som kommer, sier oljedirektør Bente Nyland.

Hun mener at kostnadsreduksjoner på 30 til 50 prosent i utbyggingsprosjekt bør føre til at selskapene ser at flere prosjekt blir lønnsomme.

- Vi må unngå at hensynet til kortsiktig inntjening går ut over den langsiktige verdiskapingen for samfunnet, sier hun.

Det ble investert 135 milliarder kroner på norsk sokkel i 2016, om lag 50 milliarder mindre enn i toppårene 2013 og 2014. Også inneværende og neste år blir ifølge Nyland krevede for næringen, men investeringene er deretter ventet å stige. En rekke nye utbyggingsprosjekt er under evaluering, og en omfattende portefølje av nye feltutbygginger skal besluttes videreført og bygget ut i de nærmeste par årene.

Fem planer for utbygging og drift (PUD) ble levert i 2016, til en samlet investeringsverdi på 23 milliarder kroner. I tillegg pågår sju utbyggingsprosjekter til totalt 233 milliarder kroner.

Etter flere år med høy leteaktivitet ble det i fjor boret 36 letebrønner, 20 færre enn året før. Det ble gjort 18 funn, ett mer enn i 2015. Leteaktiviteten var størst i Nordsjøen, hvor det til sammen ble gjort 14 funn. Det ble gjort to funn både i Norskehavet og i Barentshavet.

- Mange av funnene er små, men de fleste ligger nær eksisterende infrastruktur. Det betyr at de raskt kan bli lønnsomme utbygginger hvis de kobles til felt og innretninger som er i drift, sier Nyland.

Ifølge oljedirektøren er det betydelig usikkerhet knyttet til leteaktiviteten framover. Den avhenger av at nye funn blir fulgt opp, og at industrien får tildelt nytt areal å lete på.

- For å opprettholde en stabil produksjon er det svært viktig å holde leteaktiviteten på et høyt nivå, sier hun.

Tross nedgangen i antallet letebrønner, viser antall søknader og tildelinger i de siste konsesjonsrundene at det fortsatt er stor interesse for norsk sokkel. I TFO 2015 ble det tildelt 56 utvinningstillatelser, mens det i 23. runde ble tildelt ti. Alle tildelinger i 23. runde ligger i Barentshavet, og tre ligger i det nyåpnede området i Barentshavet sørøst. Den første letebrønnen her er planlagt boret allerede i år.

Det er også i dette området det ifølge Bente Nyland er størst sjanse for å gjøre nye store funn.

- I tillegg viser ny kartlegging at det er store muligheter i områder som ikke er åpnet for petroleumsvirksomhet, sier hun.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.065