23948sdkhjf

Havbruksleverandører går sammen

Oxyvision og Aakvik søker fem utviklingskonsesjoner
Oxyvision og brødrene Nils og Hans Olav Aakvik (tidligere eiere av Aakvik Settefisk) går sammen om å søke om fem utviklingskonsesjoner. Systemet de ønsker å utvikle har fått navnet Salmoguard.

Systemet er et nytt totalkonsept for bærekraftig oppdrett i kystnære områder. Salmoguard har fokus på bedre fiskevelferd og redusert fare for sykdom ved å benytte en serie forsvarsbarrierer som beskytter fisken. Forebygging mot parasitter gjøres ved å bruke dype og permanente luseskjørt, samt to typer ferskvannsbehandling etter behov, opplyser Oxyvision i en melding.

Innenfor prosjektet skal det utvikles en serie tekniske nyvinninger som samlet og hver for seg vil kunne bidra til å mestre dagens hovedutfordringer i norsk lakseproduksjon. Salmoguard vil beskytte mot lus, AGD og rømning, heter det videre i meldingen.

Dersom Oxyvision og Aakvik lykkes med å utvikle og dokumentere Salmoguard, vil systemet kunne implementeres og tas i bruk av store deler av norsk laksenæring, forventer samarbeidspartnerne.

Eiere med solid erfaring
Gründerne i Oxyvision, Martin Gausen og Nils Hovden, er begge utdannet innen akvakultur og har 25 – 30 års fartstid fra bransjen. Oxyvision leverer systemer for oksygentilsetting ved badebehandling mot lakselus og AGD. Deres systemer for oksygentilsetting er å finne hos de fleste norske oppdrettsselskap i dag, med totalt 1000 systemer levert globalt.

Hans Olav og Nils Aakvik drev tidligere Aakvik Settefisk, som startet i 1985 og var et av landets mest lønnsomme oppdrettsselskap over flere år. Bedriften ble senere solgt til Lerøy Seafood.

Seaguard-systemet består av følgende elementer som skal beskytte fisken:
- Dypt spesialskjørt med sirkulær/vertikal oppstiving for bedre lusebeskyttelse og økt stabilitet
- Propellpumpe med ultralyd og filter for tilføring av friskt, smittefritt sjøvann
- Internt ferskvannsskjørt (med vannbehandling for å spare ferskvann) for forebyggende ferskvannsbehandling mot utvikling av lus og AGD
- Ny fôringsteknikk som muliggjør bruk av flytefôr for lede fisk og redusere fôrsvinn
- Dobbelt notsystem for å hindre rømming
- Tett ferskvannspose (med full vannbehandling for gjenbruk av vann) og pumperigg for å behandle fisk mot lus og AGD



Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109