23948sdkhjf

Njord til Stord

Plattformen er ventet å ankomme i august.
Kværner inngikk 1. april en rammeavtale med Statoil for oppgraderingen av den halvt nedsenkbare plattformen Njord A. Prosjektets rammeavtale, signert av Statoil og Kværner, er basert på en prosjektgjennomføringsplan hvor Statoil har opsjon på å igangsette gjennomføringen av ytterligere faser.

Njords landligge ved verftet til august inkluderer mottak og fortøyning, rengjøring av skroget, rigging av tilkomst og forsyning av strøm, luft og vann, mottak av avløp og søppel, vakt- og sikkerhetstjenester og en opsjon for supplering av personell til diverse arbeid om bord plattformen.

Opsjonen for front-end engineering og design (FEED) ble erklært samtidig som rammeavtalen ble inngått, og arbeidet med dette pågår hos Aker Solutions kontor i Bergen, som er engineering-leverandør i prosjektet.

Videre opsjoner under rammeavtalen, som foreløpig ikke er erklært, er selve EPC-fasen for plattformoppgraderingen, ulike modifikasjoner og tjenester for Statoil og offshore hook-up. Hvorvidt disse erklæres vil være avhengig av videre investeringsbeslutninger hos Statoil og lisenspartnere.

Tilbake til Stord
Njord A ble opprinnelig levert av nåværende Kværner i september 1997. Dekket ble fabrikkert og sammenstilt på Stord, mens Verdal leverte skroget. Njord A var den første EPC-kontrakten på norsk kontinentalsokkel etter at Norsok ble implementert på midten av 90-tallet. Kontrakten ble signert 1. april 1995. Den første stålplaten ble kuttet ni uker senere, og sailaway var den 7. august 1997 – kun 28 måneder senere. Njord A startet oljeproduksjonen 30. september samme år.

Mange som i dag jobber i Kværner var engasjert i prosjektet den gangen, både på leverandør- og kundeside. Blant annet var konserndirektørene Sverre Myklebust og Steinar Røgenes henholdsvis prosjektdirektør og controller under byggingen av Njord A. Kværners konsernsjef Jan Arve Haugan og Elly Bjerknes, som er leder for Process Solutions i Kværner, var begge i prosjektledelsen for kunden Hydro den gangen.

Jarle Henriksrud prosjektleder
Kværners prosjektleder for Njord Future er Jarle Henriksrud, som inntil nylig var prosjektleder for Edvard Grieg. Engineeringsleder er Audun Magnussen fra Aker Solutions, med Kværners Johan Kovacevic som stedfortreder. Edward Mørk er innkjøpsleder, Carl van der Hagen byggeleder og Bjørn Dalen ferdigstillelsesleder. Den videre prosjektledelsen består av Anita Hatløy (Planning, Aker Solutions), Pål Arne Haugland (Business Manager), Turid Ødeby (Scope, Risk, Change) og Maurice Dumay (IM).

I gang med å koble fra plattformen

Statoil er nå i gang med å forberede frakoplingen av Njord A. Alle systemer skal kjøres ned, slik at plattformen blir kald. Deretter skal stigerørene koples fra, preserveres og legges på havbunnen, slik at de kan kobles opp igjen senere. Det siste som skjer før tauing til land er frakopling av ankerkjettinger. Plattformen er ventet å ankomme Stord i august.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.095