23948sdkhjf

Subsea Valley 2016: Å planlegge et oljefelt er blitt like enkelt som å spille Sim City

I dataspillet Sim City kan man bygge opp en by ved hjelp av et dataspill. Nå har ingeniørfirmaet Xvision utviklet et dataprogram der man på ingen tid kan skissere og planlegge et nytt oljefelt.
Når et nytt oljefelt skal planlegges er det tradisjonelt en lang og tung prosess, der man gjerne jobber med tekst, skisser, notater, og mange dokumenter, som sendes fram og tilbake mange ganger før man kommer til enighet, forklarer Olav Sylthe, som er teknisk sjef i Xvision.

Bedriften hans har 15 års erfaring med såkalt «visual engineering» og nylig har man utviklet en digital løsning, der man ved hjelp av et computerprogram selv kan skisse ut et felt, mens ens medarbeidere kan delta samtidig i planleggingen fra sine egne pc-er - uansett om de sitter på et kontor i Norge, Kina eller Houston. Feltbyggingen kan sees i både 2D- og 3D-format.

- Man kommuniserer visuelt, og dermed forstår alle det samme, og det blir mindre rom for feiltakelser, forklarer Olav Sylthe.

Programmet, som er tilgjengelig i en nettleser løser ifølge Sylthe informasjonsflytproblemene, som tradisjonelt har betydd at prosjekteringen av et felt har vært en lang og tung prosess.

- Oljebransjen har i mange år vært fantastisk god på ingeniørkunst, men når det gjelder informasjonsteknologi, så er det fortsatt store gevinster å hente, sier han.

Som å spille dataspill
I praksis foregår datasimuleringen slik at skal man for eksempel prosjektere et subsea-felt kan man fra et industri-bibliotek, der det mest vanlige utstyr og verktøy er tilgjengelig, sette inn strukturer, ledninger etc. i feltplanleggings-programmet. Hver gang man tilføyer eller fjerner noe oppdateres kostnadslisten automatisk. Med andre ord har dette mange likheter med dataspillet Sim City.

Systemet har vært under utvikling i 2 år og har vært på markedet i et års tid. Programmet forhandles som en abonnement-service basert på antall brukere av programmet. Den største bruker er Lundin, men også selskaper som GE Oil and Gas, Exxon Mobile med flere er i gang med å prøve ut systemet.

- Jeg synes dette er utrolig spennende, sier Olav Sylthe og legger til at programmet sparer mye tid og penger.

– Vi har eksempler på at konseptskisser av felt som normalt tar dager å lage kan gjøres på 30-60 minutter, sier han.

Programmet knytter dessuten til seg andre systemer, som f.eks. brønndata, økonomisystem samt andre planleggingsverktøy, og tanken er at med det digitale oljefelt vil man kunne operere mye mer effektivt.

Fakta Fieldap:
Alt er tilgjengelig 24/7 og uansett hvor i verden man er.
Drives fra «skyen» – alt er sikkert og kryptert
Nye funksjonaliteter blir tilgjengelig løpende.
Basisabonnement for 5 brukere koster 250.000 kroner i året.
Se mere på: www.fieldap.com




Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.109