23948sdkhjf

Elkem investerer 145 millioner kroner i ny teknologi

De neste to månedene skal 100 personer legge ned 50000 arbeidstimer for å oppgradere en av smelteverkets ovner
I går startet arbeidet med ombygging av ovn 3 på Elkem Salten. De neste to månedene skal 100 personer legge ned 50000 arbeidstimer for å oppgradere ovnen med ny NOx-besparende teknologi og effektiviserende løsninger. Stortingspolitikerne Nikolai Astrup og Odd Henriksen kom på besøk for å overvære starten på arbeidet.

I 2013 oppgraderte Elkem ovn 2 på Elkem Salten for å implementere helt ny teknologi som reduserer NOx-utslipp betydelig. Ombyggingen førte til en reduksjon av utslipp på 40 prosent, tilsvarende utslippet til 150000 dieselbiler.

Den nye ovnsteknologien var et resultat av lang tids forskning og teknologiutvikling i Elkem, i samarbeid med NTNU og SINTEF. Oppgraderingen av ovn 2 ble gjort mulig på grunn av økonomisk støtte fra Næringslivets NOx-fond.

I mars 2015 besluttet Elkem å investere 145 millioner kroner for å implementere samme teknologi på ovn 3 på Salten. NOx-fondet har gitt tilsagn om støtte, som vil bli utbetalt basert på oppnådde NOx-reduksjoner. I tillegg vil oppgraderingen bedre effektiviteten og redusere vedlikeholdsbehovet på ovnen betraktelig.

Klokken 00.00 natt til 1 september stanset driften ved ovn 3 på Salten og arbeidet med ombyggingen kunne gå i gang. Verksdirektør Olav Holta fikk besøk av Stortingsrepresentantene Nikolai Astrup og Odd Henriksen på verket og fortalte om den nye teknologien som skal installeres og hvordan arbeidet skal foregå.

-Dette er et stort løft for verket og vi går inn i en spennende periode med ekstra mye å gjøre, smilte Holta.

Og det er bosktavelig talt et stort løft. En 500 tons mobilkran med 70 meters løftehøyde står klar til å løfte ut det gamle røykoppløp og løfte inn det nye. Tyngste løft vil være på 24 tonn.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.081