23948sdkhjf

Gribber skyld i produksjonssvikt for millioner av kroner

Hydros alumina-anlegg i Brasil fikk strømsvikt som førte til et markant produksjonssvikt. Årsaken til kortslutningen i det elektriske systemet var to gribber.
– Gribbene satt trolig på hver sin isolator ved kraftanlegget. Så har de lettet på samme tid og kommet borti strømførende ledninger. Vi tror at vingene da berørte hverandre og slik utløste en kortslutning, forteller Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg til Dagens Næringsliv.

Strømmen på Hydros aluminaraffineri Alunorte forsvant i to omganger etter kortslutning i et trafostasjon i mai i år, og raffineriet har siden slitt med produksjonen. Først nå kommer det frem at det var to amerikanske gribber med vingefang på cirka tre meter som var årsaken.

Alunortes produksjonsnedgang i 2013 vil være på rundt 475 millioner tonn mot årsproduksjonen i 2012. Markedsverdien på denne mengden alumina er rundt 950 millioner kroner viser beregninger i følge Dagens Næringsliv.

Senioranalytiker Hans Erik Jacobsen i Swedbank Securities sier til avisen at strømbruddene sannsynligvis bare har kostet Hydro noen titals millioner.

En fallende aluminapris har blant annet begrenset tapene.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062