23948sdkhjf

Kritisk tidshorisont for stålentreprenører

Daglig leder i Norsk Stålforbund betegner situasjonen som kritisk for en del av de rundt 50 medlemsbedrifter som ennå ikke er sertifisert i henhold til EN 1090-1, som trer i kraft 1. juli neste år.
Stålentreprenører og andre som tilvirker og leverer bærende komponenter og byggesett i stål og aluminium til en byggeplass i Norge må fra 1. juli 2014 være sertifiserte ihht NS-EN 1090-1. Hvis ikke de er det, har de ikke lov til å CE-merke varene sine, og dermed kan de i utgangspunktet ikke levere varer til markedet.

Inntil videre er bare 5 medlemmer av Norsk Stålforbund godkjent for CE-merking, og det bekymrer Stålforbundets daglige leder.

- Blir man tatt i å produsere uten å være godkjent kan det gi strenge straffer, sier Kjetil Myhre, og han oppfordrer derfor alle produsenter som enda er i startgropa i forhold til sertifiseringsprosessen om å ta situasjonen på alvor.

Det jobbes med saken
Det tar fort en fem-seks måneder for en bedrift å bli sertifisert for CE-merking, fordi det er krav til personellkompetanse og til kvalitet på utførselen. Blant annet skal bedriften ha implementert et kontrollsystem i fabrikasjonen (FPC), ha en kvalifisert sveisekoordinator, sveisere med godkjente sertifikat, samt godkjente sveiseprosedyrer.

- Nesten alle jeg prater med sier de jobber med saken, men om de har holdt på lenge, eller om de nettopp er startet er vanskelig å si. De fleste er nok et sted midt i mellom og trenger rundt tre måneder til, sier Kjetil Myhre.

Myhre forteller at stålforbundet inntil nå har hatt 60 deltakere på kurs i FPC (Fabrikkens produksjonskontroll). Forbundet har gjort mye for å informere medlemmene om kravene til sertifisering og CE-merking, gjennom seminarer og publikasjonen: ‘Veileder til CE-merking av stålkonstruksjoner’ som kan bestilles på stålforbundets hjemmeside.

- Det viktigste budskap er at det haster. Vi har bare et kontrollorgan i Norge og to i Sverige som jobber i Norge, og hvis alle først er klar for å bli sertifisert i siste liten kan det bli praktisk umulig å rekke det i tide. Da vil det bli kø, og man risikerer ikke å bli godkjent i tide, sier Kjetil Myhre.
Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.062